I dagene 18. - 19. marts 2016 blev årets Dansk Jagthunde Derby afviklet i Vendsyssel. Til derbyet var tilmeldt 79 hunde, hvoraf der startede 68. Disse 68 pointere, bretons og settere samt deres førere mødtes ved Luneborg Kro en tidlig fredag morgen, mens de skottede nervøst til kroens døde vimpel. Der startede 5 bretons.

Hundene blev opdelt på 6 hold, som efter flotte hornsignaler og velkomst fordelte sig på diverse terræner. Som dagen gik, morgendisen forsvandt, og solen begyndte at skinne gennem skyerne,

kom der også lidt mere vind, så der var nu gode færtsforhold. Terrænerne var pænt besat med agerhøns og fasaner, så snart begyndte dommernes signalpistoler at knalde, når der blev afviklet en situation. Da dagen var omme, var der skudt over 23 hunde, hvor de 17 havde opnået en 1. præmie i kategorien 1B.

Klaphattens Emma ført af Jens Ole Nielsen havde opnået en 2. præmie, og Strandbys Bon ført af Jens Stenhøj havde opnået en 1. præmie. De øvrige 3 bretons var ikke præmierede.

Det blev besluttet, at de 17 hunde med 1. præmie skulle fortsætte om lørdagen, og startrækkefølgen blev fastlagt ved lodtrækningen under aftenens lækre derbymiddag.

Lørdag morgen oprandt med is på vandpytterne og en tåge med sigtbarhed på under 100 meter. Efter opråb kørte den lange kolonne af biler til Toftegård, hvor hundene skulle vise, at de mestrede det store søg på de store, flade marker. Dommerteamet bestod af Allan Nissen, ordførende, Flemming Fuglede Jørgensen og Anton Dahl. De tre første slip foregik i tåge, så publikum så kun en hund en gang imellem, men dommerne havde heldigvis styr på tingene.

Bon kom ud i 3. slip, hvor den lagde ud med et stort bredt søg i høj fart og med en god til smuk stil. Den viste spontan sekundering to gange og var så forsvundet i tågen. Jens fløjtede, men blev stoppet af den ene dommer, der foreslog, at de skulle prøve at finde hunden, som måske stod i en stand. Det gjorde Bon omme bag et hegn. På ordre avancerede den villigt og rejste præcist et par agerhøns med komplet ro i opflugt og skud. Bon havde på bedste vis kvitteret for udtagelsen og overgik til matchningen. Der blev yderligere skudt over to andre hunde.

Efter at alle 17 hunde havde været afprøvet, og seks havde været til omprøvning, skar dommerteamet konsekvent igennem og lod 8 hunde fortsætte i matchningen. Hvis små fejl, der på førstedagen blev tolereret, gentog sig, var det pludselig en større fejl, og hunden var dermed færdigbedømt. Hunde, hvis søg, fart og stil ikke levede op til kravet om ”derbyformat”, udgik også inden matchningen.

Matchningen foregik på en stor stubmark. Bon var rangeret som nummer 6. De to første hunde, der var rangeret som nr. 7 og 8, blev sluppet. De viste et stort søg i høj fart, havde enkelte slag bagud i terrænet, og blev så stoppet. Så var det Bon’s tur mod gordonsetter Cora, der var rangeret som nummer 7. De to hunde havde kun taget nogle enkelte slag i høj fart og god stil, da et par agerhøns lettede fra det område, hvor Bon arbejdede. Koble.

Matchningen fortsatte med to settere, der havde været rangeret som nr. 4 og 5. Efter et stykke tid tog den ene stand. Den anden gik ind foran den stående makker, rejste et par agerhøns og prellede, og den anden hund fulgte lidt efter. Hvad nu? Så blev engelsksetter Lucky, der efter 1. slip var sat af på 8. pladsen, kaldt frem og sluppet mod Gullegul, der havde haft standen i forrige slip. Efter et stykke tid blev slippet afgjort, og Lucky blev sat af, mens Gullegul fortsatte mod gordonsetter Wayne.

Wayne kom bedst ud af dette slip og fortsatte mod pointer Puk. Wayne slog Puk og var nu i finalen, hvor den skulle møde pointer Bess.

Finalen blev en flot afslutning på dagens konkurrence med to særdeles velgående engelske jagthunde. Men så pludselig stoppede Wayne og begyndte at undersøge noget interessant fært, mens Bess fortsatte i højeste fart og med en fortrinlig stil. Derbyet sluttede således med en klar afgørelse.

Alt imens dette skete under disse sidste fire slip, gik Jens og de andre to førere, der var blevet stoppet, og spekulerede på, hvem der skulle have 6. pladsen. Hvem havde forbrudt sig mindst? Jens var meget sikker på, at han var sat af på 7. eller 8. pladsen, så Bon blev liggende i bilen, da der blev kaldt til præmieuddeling.

Men da ordførende dommer i sin afsluttende kritik ikke sagde ”udgået” efter Bon’s kritik, blev faderen sendt hen til bilen for at hente Bon. Jens og Bon blev herefter kaldt frem og lykønsket som derbyets 6. vinder og beriget med en flot Karen Blixen vase, pokal og ærespræmier. Opdrætterne Anni og Jens Hansen udtrykte stor lettelse og spontan glæde efter også at have været spændt på pinebænken.

Derbyets placerede hunde og førere blev følgende:

Vinderne

1.vinder og Derbyvinder pointer Niholys Bess ejer og fører Tage Jessen, Skibby
2. vinder gordon setter Lilleskogens Wayne ejer og fører Søren Brøndum Thygesen, Sjølund
3. vinder pointer Villetoftes Puk ejer og fører Gunnar Larsen, Odense
4. vinder engelsk setter Fintorpet’s Gullegul ejer og fører Nina Smidtstød, Hobø, Norge
5. vinder engelsk setter Midtfyn’s Lucky ejer og fører Klaus Olesen, Holbæk
6. vinder breton Strandbys Bon ejer og fører Jens Stenhøj, Rosenvold

Der skal her lyde et stort til lykke til de seks vindere samt en tak til dommerne, terrænlederne og derbyudvalget, som stod for den velafviklede derbyprøve.

{jcomments on}

2020 UniQlogo

Gå til toppen